Advokatski Ured

Ko smo mi

Zajednički advokatski ured Olodar Prebanić i Arela Jusufbašić-Goloman je sljednik Zajedničkog advokatskog ureda Bojana Tkalčić-Đulić, Olodar Prebanić i Arela Jusufbašić-Goloman, koji je osnovan još 1994. godine od strane advokata Bojane Tkalčić-Đulić (Ured). Advokat Olodar Prebanić se Uredu priključio 1997. godine, a Arela Jusufbašić-Goloman 2005. godine.

Advokat Bojana Tkalčić-Đulić je s krajem 2018 godine odlučila otići u mirovinu i posljedično, prestati se baviti advokaturom, advokati i partneri Ureda Olodar Prebanić i Arela Jusufbašić-Goloman nastavljaju sa uobičajenim radom i dosadašnjom praksom Ureda, sa timom svojih saradnika.

Zahvaljujući opredjeljenju osnivača da pripravnici i saradnici Ureda nakon polaganja pravosudnog ispita i stjecanja ostalih zakonom propisanih uvjeta ostaju u Uredu, radeći kao advokati, isti se vremenom širio, kako bi postao Zajednički advokatski ured više advokata u kojoj radi i veći broj advokatskih saradnika i pripravnika, koji predstavljaju bazu za njegovo daljnje proširenje.

Danas Ured ima pet advokata, advokatske saradnike i advokatske pripravnike, a uskoro se očekuje i njegovo proširenje. Ovo Ured čini jednim od većih ureda specijaliziranih za pravne usluge iz oblasti privrednog i građanskog prava na pravnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Uža specijalizacija Ureda su usluge iz oblasti korporativnog prava, M&A transakcija, bankarstva, privatizacije, konkurencijskog prava, radnog prava, energetskog sektora i telekomunikacija, te sporovi pred sudovima i druge vezane oblasti prava, sa kojima je stekao nedvojbenu reputaciju kod stranih i domaćih klijenata.

Ured djeluje kao savjetnik većeg broja stranih ambasada i međunarodnih organizacija i tijela u Bosni i Hercegovini, te zastupa i značajan broj velikih međunarodnih korporacija iz oblasti financija, industrijskog i uslužnog sektora uključujući bankarstvo, projekte financiranja, energetike, nekretnina, građevinarstva i razvoja. Kako je politika našeg Ureda da podatke o klijentima ne objavljujemo javno, referentnu listu projekata i klijenata dostavljamo na poseban zahtjev. U posljednjih nekoliko godina Ured je pružao usluge vezane za veći broj cross border M&A transakcija, privatizacija velikih firmi u Bosni i Hercegovini, preuzimanja dioničkih društava, transakcija sa nekretninama i druge projekte za svoje međunarodne klijente.
Ured je učestvovao u većem broju ekspertnih grupa za izradu zakona iz oblasti poslovnog prava, privatizacije, bankarstva i javnog sektora.Pružajući takvu vrstu pravnih usluga, Ured svakodnevno prati teoriju i praksu međunarodnog prava, a njegovi advokati su i česti učesnici radionica i seminara, te vrši i međunarodnu razmjenu advokata sa inostranim advokatskim kućama.

Ured usko surađuje sa većim brojem međunarodnih advokatskih firmi na projektima od međunarodnog značaja, kao što su Clifford Chance, Linklaters, Freshfields Bruckhaus Deringer, Allen & Overy, White & Case, Arnold & Porter, CMS Cameron McKenna, Watson, Farley & Williams, te sa renomiranim advokatskim društvima iz okruženja.

Regionalna saradnja

Zajednički advokatski ured Prebanić & Jusufbašić-Goloman već dugi niz godina ostvaruje uspješnu saradnju sa nizom vodećih advokatskih društava koji djeluju u Jadranskoj regiji. Naši partneri u mnogobrojnim projektima ostvarenim u Jadranskoj regiji su samostalna advokatska društva sa izvrsnom reputacijom stečenom kako na domaćem tlu, tako i u inostranstvu, a koji pružaju niz pravnih usluga inostranim i domaćim klijentima iz različitih sektora pri stvaranju, izgradnji i održavanju njihovog poslovanja u Jadranskoj regiji. Stoga je Zajednički advokatski ured Prebanić & Jusufbašić-Goloman može svojim klijentima, po potrebi, osigurati brzo i učinkovito povezivanje sa vodećim advokatskim društvima iz Jadranske regije radi zajedničkog rada na projektima ili radi pribavljanje bilo kakvog pravnog savjeta u bilo kojoj državi Jadranske regije za potrebe klijenta.

Naše usluge

Korporativno pravo

Ured je aktivno učestvovao u Projektu „Corporate Governance“ kojeg je u Bosni i Hercegovini financijski podržavao USAID.

Sporovi

Osnivač Ureda, Bojana Tkalčić-Đulić, je prije advokature bila dugogodišnji sudija sudova različite vrste i nivoa, sa praksom u rješavanju građanskih...

Stečaj i likvidacija

Za potrebe svojih klijenata Ured obavlja i pravne usluge zastupanja i savjetovanja u postupcima likvidacije i stečaja domaćih kompanija i banaka.

Energetski sektor

The Office provides consultancy within the energy sector, which, among other things, includes services of obtaining appropriate approvals from relevant authorities...

Radno pravo

Ured redovno pruža savjete vezano za primjenu radnih propisa u Bosni i Hercegovini, priprema i analizira nove...

Konkurencijsko pravo

Ured pruža savjete u vezi sa transakcijama koje mogu zahtijevati primjenu propisa o konkurenciji u Bosni i Hercegovini.